Sport: fontos, hogy eleget igyunk edzés alatt

A vízivás egészséges. A táplálkozástudományi szakértők, és a sportszakértők napjainkban legalább 1,5-2 liter folyadék fogyasztását javasolják naponta. Ez azonban nem volt mindig így: a túl sok ivást, illetve az edzés közbeni, és előtti vízfogyasztást még 30 évvel ezelőtt is veszélyesnek tartották: úgy vélték, megterheli a gyomrot.

A feltételezés már régen túlhaladottnak számít. A kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás – ma már tudjuk -, létfontosságú ahhoz, hogy optimális sportteljesítményt érjünk el.

Az edzés utáni fáradtság, kimerültség gyakran nem az intenzív megterhelés jele: sokkal inkább folyadékhiányra utal. A folyadékhiány rontja a teljesítőképességet, szédülést, izomgörcsöt okozhat edzés közben. A sportszakértők ezért azt tanácsolják, edzés közben mindenképpen ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Már a tréninget megelőzően is ajánlott legalább negyed, de inkább fél liter víz elfogyasztása, ezzel felkészíthetjük szervezetünket a megterhelésre. Teljesítményünk javul, ha kiegyensúlyozott folyadékháztartással kezdjük az edzést.

Mellőzzük a szénsavas italokat: az üdítők, és a szénsavas ásványvíz valóban megterhelik a gyomrot edzés előtt, és alatt. Válasszuk inkább a szénsavmentes ásványvizet, hígított gyümölcsleveket, esetleg az izotóniás italokat.

Igyunk eleget edzés alatt. Előzzük meg a szomjúságot: ha szomjasnak érezzük magunkat, már a folyadékhiányos állapot jele. A teljesítmény ebben a fázisban már csökken. Az ajánlott folyadékmennyiség függ a külső hőmérséklettől, és attól, mennyire izzadunk edzés alatt. Irányadó mennyiségként a szakértők óránként körülbelül egy liter vizet javasolnak edzéshez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Érdekességek a kardio edzésről

A kardio edzés rendkívül hatékony zsírégető módszer. A legtöbb fogyni vágyó, ha sportolni szeretne, először …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.