Sportolhatunk szívgyengeség esetén?

A mérsékelt intenzitású sportok általában nem okoznak problémát, azonban az intenzív edzések nem ajánlottak azoknak, akik szívgyengeségben szenvednek. Amire a pácienseknek szükségük van, az a konzekvens, sportorvos segítségével összeállított, egyéni szükségleteiknek megfelelő tréning – ha a rendszeres sport mellett döntenek.

Az edzés azonban rizikót is jelenthet a célcsoport számára. A kutatások szerint a rendszeres tréningek a szívgyengeségben szenvedő pácienseknél akár a tízszeresére is növelhetik a koronáris szívbetegségek rizikóját.

A hirtelen szívhalál összes esetének csaknem 17%-a, a szívinfarktusos esetek 20%-a intenzívebb sporttevékenység közben, vagy közvetlenül utána lép fel. Ez azonban nem feltétlenül jelenti, hogy le kell mondanunk a testmozgásról. A szívproblémák kockázata ugyanis a testi fittségtől is függ: minél edzettebbek vagyunk fizikailag, annál kisebb a rizikó. Az intenzív, kimerítő edzésekkel azonban épp ellenkező hatást érünk el: szívgyengeség esetén inkább mellőzzük őket.

Érdemes megragadni minden lehetőséget a hétköznapokban a testmozgásra. Keressünk alkalmat az edzéshez: használjuk a lépcsőt a lift helyett, intézzük ügyeinket gyalog. A kerékpározás, és a rendszeres séta alacsony intenzitású, kíméletes mozgásforma, amely mindenki számára ajánlott.

A megfelelő edzésterv tartalmazza a koordinációs, állóképességi, és erősítő gyakorlatokat egyaránt. Elsősorban a koordinációs képesség edzésével érhetünk el rohamos javulást a szív, és érrendszer egészségi állapotában. Az állóképességi edzéssel – például az említett kerékpározással, tempós sétával, vagy kényelmes kocogással -, és egy mérsékelt intenzitású, izometrikus erősítő edzéssel ezt kiegészíthetjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sport: fontos, hogy eleget igyunk edzés alatt

A vízivás egészséges. A táplálkozástudományi szakértők, és a sportszakértők napjainkban legalább 1,5-2 liter folyadék fogyasztását …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük