Stresszmentes éjszakai pihenés: így kapcsolhatunk ki este

Egy hosszú, fárasztó munkanap után gyakran nehezünkre esik, hogy hazaérve a munkahelyi gondok helyett a pihenésre koncentráljunk. Az egészséges, pihentető alvás, és az esti ellazulás azonban testünk, és lelkünk számára egyaránt fontos.

Sokak számára ismerős helyzet: a mindennapok gondjai, és a munkahelyen felmerülő problémák a pihenés óráit is el tudják rontani. A gondolataink folyamatosan visszatérnek a problematikus témákhoz, nem tudunk megnyugodni – ami akár az elalvás, vagy az alvásminőség rovására is mehet. Reggel kialvatlanul ébredünk, majd egy újabb stresszes munkanap következik: kialakul az ördögi kör. Néhány egyszerű tipp azonban segíthet az ellazulásban, és a pihentető alvásban.

Esti lazulás
A munkaidő letelte után már ne végezzünk stresszes tevékenységeket. A kemény edzés helyett végezzünk inkább alacsony intenzitású testmozgást – tehetünk például egy nyugtató hatású sétát -, vegyünk egy forró fürdőt, látogassunk el egy szaunába, vagy végezzünk feszültségoldó jógagyakorlatokat.

Stop-módszer az irányíthatatlan gondolatok ellen
Ezzel a módszerrel megállíthatjuk azokat a gondolatokat, amelyek stresszt okoznak. Ha gondolataink folyamatosan visszatérnek egy adott problémához, mondjuk ki hangosan a STOP szót, vagy képzeljünk el egy nagyméretű stoptáblát, hogy vizuálisan is segítsük a gondolatfolyam megállítását. Kezdjünk egy nyugodt, lazító hatású tevékenységbe: olvassunk, igyunk egy teát, vagy végezzünk egy rövid meditációt. A gyakorlatot valószínűleg többször is el kell végeznünk, hogy a zavaró gondolatok megszűnjenek, idővel azonban egyre könnyebb lesz megszabadulni tőlük. Szintén segíthet, ha a zavaró gondolatokat felírjuk egy cetlire, és “félretesszük” másnapra.

Rituálé a pihenéshez
Alakítsuk ki a saját, személyes rituálénkat, melyet rutinszerűen, a megfelelő sorrendben elvégzünk lefekvés előtt. Mielőtt elalszunk, tereljük a gondolatainkat pozitív irányba: gondoljunk egy kellemes emlékre, egy élvezetes aznapi beszélgetésre, vagy más pozitív élményre: ez elősegíti a pihentető, nyugodt alvást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.