Szerencsejátékok

Tippmix, Lottó, Totó, Kenó, Sportfogadás, Autónyeremény, Puttó, Skandináv, online kártyajáték vagy pénz-vesztő szórakozás vagy szimpla kaparós sorsjegy a Postán.

Ki, mikor és miben vett részt és milyen indíttatásból? Egy része biztosan jelen és jövő, de egy részéből érdemes lenne múltat csinálni?

Szimpla tények és spirituális mélységek életünk eme szegletéről.

A szerencsejátékok a legősibb játékformák közé tartoznak. A jelenleg is játszott játékok közül a craps, a rulett, a huszonegy játékokat Európában fejlesztették ki, míg a kenó őse egy kínai lottójáték.

Az emberek többsége kikapcsolódási célból játszik szerencsejátékot, míg a hivatásos szerencsejátékosok megélhetési formaként űzik. Azonban a szerencsejáték, mint minden olyan tevékenység, amely az agyban kémiai változásokat indít be, függőséget képes okozni. A szerencsejáték-függőség lehet enyhe vagy súlyosabb, amely elvezethet a személyes vagyon elvesztéséig, bűnözésig, családi vagy munkahelyi problémákig is. A nagy nyeremény ígérete és a szerencsejáték közben fellépő izgalmi állapot olyan önmegerősítő folyamatokat indíthat be, amelyek a sorozatos kudarcok, veszteségek ellenére is visszacsábítják a játékost.
A szerencsejátékok napjainkban szoros állami ellenőrzés alatt állnak a világ szinte minden országában: a szerencsejátékok megszervezése általában állami monopólium, amelynek tevékenységét a pénzügyminisztérium vagy az adóhivatal felügyeli. A szerencsejátékokra kivetett adóból az államnak hatalmas bevételei keletkeznek (szerencsejáték-adó), amit az általános költségvetés céljaira, vagy esetenként jól meghatározott kulturális, társadalmi projektek támogatására fordíthatnak.

Kaszinójátékok:

A szerencsejátékok jelentős részét lehet kaszinóban játszani, ezek közé tartoznak az ismert kártyajátékok (pókert, huszonegy), a rulett, a kocka, a kenó, illetve az ún. félkarú rabló, stb.

Egyéb szerencsejátékok:

Az államilag szervezett és felügyelt szerencsejátékok közé tartoznak a különféle lottók, a kenó, a sorsjegyek. A szerencsejátékok közé tartozik a sportfogadás is (totó), amelyben valamely sportesemény kimenetére kell fogadást kötni: minél valószínűtlenebb a végeredmény, amire a játékos tétet rakott, annál nagyobb lesz a nyereménye. Régen nagyon népszerű volt állatok vagy éppen emberek küzdelmeire fogadást kötni, az előbbit ma már csak néhány esetben (lóversenysport, kutyafuttatás) engedélyezik, míg a sportfogadás továbbra is igen népszerű.
A sportfogadás bizonyos formáinál a játékosok előre ismerik a kifizetési arányokat (fixed-odds betting), amelyeket egy szerencsejáték-bróker vagy valamilyen szerencsejáték-tőzsde ajánl fel nekik. Napjainkban akár nemzetközi események kimenetelére, politikai eseményekre, pénzügyi piacokra, vagy akár egy híres személy gyermekének nevére is lehet fogadásokat kötni.

Ma Magyarországon a felsorolt szerencsejáték fajták közül szinte mind megtalálható, és még annál is több. A magyar Szerencsejáték Zrt. irodái szinte minden nap nyitva állnak a szerencsés vagy épp szerencsétlen játékosok előtt, hogy beszipolyozzák azok pénzét. Mondjuk úgy, hogy szép dolog a szerencse, de nem úgy, ha azt már nem Fortuna irányítja, hanem valamely pénzügyi szervezet. Ennek fényében mindenki eldöntheti, hogy milyen mértékben játszik „szerencsejátékokat”, vagy egyáltalán nem játssza azokat.

A magyar Szerencsejáték Zrt. honlapja elérhető ITT!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autónyeremény betétkönyv, játék nyertesek

Autónyeremény betétkönyv a téma, a befektetéseinkre, játékainkra érdemes néha egy pillantást vetni. Az elmúlt évtizedek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük