Szuper élelmiszerek: “Együnk, igyunk jót!”

A szuper élelmiszerek, olyan élelmiszerek, amik extrán jó tápanyagokat juttatnak szervezetünkbe, mások mint azok az élelmiszerek, amelyeket általában elfogyasztunk. Az vagy amit eszel, és iszol. Ez tuti, a jó levegőt is szeretem, de azt akkor is gyorsan kifújom, ha “ízlik”, lassú kilégzés köztudottam egészségesebb (lásd. jóga stb.).

Goji szósz, sűrű ital, koncentrátunHa valaki állóképessége növelésébe fog, fontos, hogy megtanulja, melyek azok az élelmiszerek, amelyek az egészséges tápanyagok gazdag forrásául szolgálnak. Néhányan úgy vagyunk vele, elég csak lekapunk valamit a polcról, hogy fedezzük a szervezetük számára nélkülözhetetlen tápértéket. A fehérje-mixek persze valóban finomak, de mégiscsak mesterséges keverékek. Jobb, ha a természetes megoldásnál maradunk és friss élelmiszereket fogyasztunk helyettük.

Ha most, ebben az évben azt tervezzük, hogy valóban teszünk valamit egészségünkért, álljon itt néhány dolog, amit nem árt megfontolnunk. Persze a belénk ivódott szokásokról se feledkezzünk meg. Étkezési szokásaink megváltoztatása nem a legkönnyebb dolog a világon, tehát lassan kezdjük a változtatásokat. Idővel úgyis látni fogjuk az előnyét még a legapróbb változtatásoknak is.

A quinoa (ejtsd keen-wah) az Andok népszerű növénye.  Dél-Afrika számos egészséges ételeket árusító boltjában megtalálható, de ma már a világszerte elérhető, a vezető üzletláncokban is árusítják. Nagyjából úgy kell elkészíteni, mint a rizst. Magas tápértékének köszönhetően kitűnően helyettesíthetjük vele a müzlit, vagy reggeli zabpelyhünket.

A quinoa 15 %-os fehérjetartalmával, ami igen ritka a növényi terméseknél, teljes értékű fehérjeforrásnak számít. Egy jó adag vadlazac kíséretében kitűnően beilleszthetjük diétánkba. Ezzel nemcsak D vitamin szükségletünket fedezzük, ami fogaink számára nélkülözhetetlen, de egyúttal a bőrre ható omega 3 zsírsavakról is gondoskodunk. A gazdaságokban termelt lazacot gyakran vadlazacként próbálják ránk sózni, így nem árt meggyőződnünk afelől, valóban vadlazaccal van-e dolgunk. Vagy olcsóbb alternatívát jelenthet a szivárványos pisztráng, feltéve, hogy szeretjük.

Szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki hallott már a brokkoli fogyasztás előnyeiről. Sok elemző elmondta már, hogy ez valóban egy kiváló élelmiszer. Kiváló elősegítője, hogy jó formában tudjuk magunkat. Helyettesítsük csak a spenótot brokkolival a következő főzésnél. Így több oxalátot juttathatunk szervezetünkbe, mintha spenótot fogyasztanánk.

Találkoztatok már a goji bogyókkal (fakasbogyó, Lycium barbarum: en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry )? Ez a gyümölcs nem más, mint a gránátalma egyik új fajtája, ami rettenetes őrületet váltott ki világszerte. Azt mondják, sokkal több vasat tartalmaz, mint egy szelet steak, ráadásul a leggazdagabb antioxidáns tartalmú gyümölcs. Az utolsó szuper élelmiszer, amit meg kell említenem, a zöld tea. A zöld tea nemcsak az anyagcsere folyamatokat gyorsítja, serkenti a zsírégetést is. A legjobb minőségű, hatású gyógy-ital, szuper élelmiszer a Just Goji.

 

Divat a reform és a bio étel. Persze, illetve üzlet is. Tévedésbe ne essünk, itt még annyira sem igaz, hogy a jó az drága. Találjunk friss és élettel teli zöldség és gyümölcsöket, friss halat stb.-t! A külföldi  különlegességeket már itthon próbáljuk meg! Legközelebb a külföldi utunkon így felkészülve rendelhetünk és vásárolhatunk a firss helyi ételekből.

Kép-galéria:

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Isten nélkül jobb, de vele is jó, mi az

Isten nélkül jobb? Mindenki maga dönti el, hogy miben hisz, általában másoknak hiszünk, talán erről …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.