Tárkony: nem csak fűszer!

Az aromás füvek közé tartozó tárkony elsősorban fűszernövény, de gyomorerősítő, emésztést javító és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Ezüstös zöld hajtását még virágzás előtt szedik le és gyakran azonnal ecetbe teszik. A fiatal ágak leveleit júniustól augusztusig gyűjtik.

Az orosz eredetű termesztett növény egész Európában ismertté vált aromás tulajdonságának köszönhetően. Az orosz tárkony évelő, 50-150 cm magas, télálló, sűrűn elágazó növény. Egyenes, hosszú, vékony, lándzsaszerű levelei és apró sárgászöldes búzavirágzatba tömörülő virágai vannak. A francia tárkony kisebb termetű és jobb ízű, viszont fagyérzékeny, így sokkal kényesebb.

Az elsősorban fűszernövényként számon tartott tárkonyt olyan ételek elkészítéséhez használják mint az omlettek, saláták, levesek, füstölt húsos ételek, halak, húsételek. Ezen kívül fontos összetevője lehet hideg szószoknak, salátaönteteknek illetve egyes fűszervajaknak.

Gyógynövényként főzetet, tinktúrát szoktak készíteni  belőle ami kiváló felfúvódás, étvágytalanság ellen illetve gyomorrontás kezelésére és gilisztaűzésre. A friss tárkonylevél rágcsálása segíthet a csuklásrohamok leküzdésében. Ezen kívül az illatszeripar is előszeretettel használja alapanyagként!

Egy jó kis tárkonyos ragu leves! Lehet főzök is egy jó adaggal valamelyik nap! Csak kéne egy jó recept!

Veronika

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autónyeremény betétkönyv, játék nyertesek

Autónyeremény betétkönyv a téma, a befektetéseinkre, játékainkra érdemes néha egy pillantást vetni. Az elmúlt évtizedek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük