Tésztafőző edény: melyik milyen?

Tésztafőző edény

Alapvetően, klasszikusan a tészta főzéséhez, olyan edény kell, ami 5x-ös mennyiségű vizet elbír a tészta mellett. Ehhez ideális a 6 literes méret. Az árakban komoly eltérések vannak, az 5, 10, 15 és 25 ezer forintos kategória egyaránt elfogadható minőséget ad, a méret (liter) természetesen nagyban különbözik, és az edények fal vastagsága is szempont lehet.

A tésztafőző edényhez egy jó tűzhely is fontos, ami viszonylag egyenletesen melegít, így állandó kevergetés nélkül is jó eredményt kapunk.

Tehát egy legalább 3 literes edénnyel már nekiállhatunk tésztát főzni.

Hogyan kell jó tésztát főzni?
A rossz megoldásokkal is  kezdhetjük:
– Túl rövid ideig főzzük, így nem fő át, kemény marad belül.
– Túl sok ideig főzzük és szétmegy, túl laza, puha lesz.
– Mikrohullámú sütőben csináljuk, és így turbó gyorsak, de nem a legjobbak leszünk.

tésztafőző edény
tésztafőző
Jó főzés:

A forrásban lévő vízbe sót és kis olajat teszünk. Közepes “lángon” készítve: időnként ellenőrizzük az állapotát, készen (saját ízlésünktől is függ) leszűrjük a tésztát, és gyorsan tálalhatjuk is. Tésztasaláta esetén is érdemes keményebbre főzni a tésztát, mivel ott még sérülhetne az összekeveréskor/tároláskor. Nincsen tuti recept, saját magunknak érdemes kitapasztalni a különböző tészták (2-3-4-8-10-12 perces) viselkedését. A profibbak tudják, hogy a víz és az edények különbözősége is hat a végeredményre.

Nagy lángon: forrásban lévő sós vízbe tesszük a tésztát, ha félig megfőtt akkor elzárjuk a tüzet, fedő alatt hagyjuk még puhulni pár percig. Pici olajat tehetünk rá leszűrés után is.

Ínyencek olíva és egyéb olajakat is használhatnak, egy egzotikus tésztasaláta esetén (kecskesajtos stb.) ez szinte adja is magát.

Fedővel és fedő nélkül is készíthetjük, de a túl forró víz/gőz nem ajánlott általában.

Főtt tészta tálalva
Készen a tányéron

Mit tegyünk a tésztára?

Csak néhány ínycsiklandozó ötlet: mák, gombapörkölt, paradicsomos szósz, spenótos szósz, sajtmártás, olajos hal, tejszínes mártás, dió stb. A lista nagyon hosszú, így akár minden hétre juthat valami újabb egy évig.

Hol vásárolhatjuk meg a jó edényeket? Mennyibe kerülnek most az edények?

Fazék árak, vélemények és leírások itt tovább: www.olcsoedeny.hu/labos_fazek/fazek. Bolt, üzlet elérhetőségek illetve online rendelés lehetőség egyaránt. Ez még egy jó kiindulási pont minőségi ‘magyar’ termékekért: www.netedeny.hu/termekek/Rozsdamentes_fazekak_labasok-kategoria-140.aspx.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Talpbetétek a cipőboltokban

A Deichmann cipőbolt a talpbetétek piacán kiemelkedően jól használható kínálattal szolgálja a vevőit. Legutóbb egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.