Törekvés táncegyüttes 1961

Egy másik táncos rendezvény kapcsán jártam Budapest X. kerületében található Törekvés Művelődési Központban. A folyosón megpihenve két tánc között lettem figyelmes a képekre, melyek azt bizonyították, hogy bizony a terem sok-sok néptáncos cipőt lát minden héten.

A Törekvés Táncegyüttes 1961-ben alakult. Az együttes repertoárjában Magyarország több tájegységének magyar és nemzetiségi táncai szerepelnek (Rábaköz, Somogy, Sárköz, Kalocsa-vidék, Dél-alföld, Szatmár, stb.), valamint erdélyi táncok (Kalotaszeg, Szászcsávás, stb.). Koreográfusuk és vezetőjük:  Manninger Miklós.

Számos hazai és külföldi rendezvényen szerepeltek eddig és rendszeresen hívják őket a mai napig. Talán egyik legkiemelkedőbb eredményüknek mondható a franciaországi turnéjuk, ahonnan a legjobb külföldi együttesnek járó díjjal tértek haza. Erről a magyar Televízió 40 perces műsorban számolt be. 1968-ban megnyerték a Ki mit tud fődíját, elnyerték az arany minősítést, háromszor kaptak kiváló minősítést valamint számos külföldi fesztiváldíj birtokosai.

Folyamatosan várják a jelentkezőket az utánpótlás csoportokba akár már 3 éves kortól legkisebbek először népi játékokkal, szokásokkal és a dunántúli ugróssal ismerkednek meg. A 7-8 éves korosztály már a csárdás alapjainak tanulásával is foglalkozik.

Ha szeretnél Te is egy komoly múlttal rendelkező táncegyütteshez tartozni, akkor nézd meg a honlapjukat és jelentkezz hozzájuk! www.torekvestancegyuttes.hu. Cím, történet, fotók és elérhetőségek.

Videó: youtu.be/X-N7GL8cQ5I. “Szlavóniai karikázó” kis tánc videó, népdal ének, fellépés felvétele.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Magyarok, tervezők a nemzetközi divatban

A magyar tervezők között találunk tehetségeket, akik a nemzetközi piacon is találhatnak rajongókat. Abodi Dóra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.