Törésbiztos akkumulátorokkal a tűzesetek megelőzéséért

A Michigani Egyetem (USA) kutatói egy olyan eljárást dolgoztak ki lítiumion-akkumulátorok gyártásához, melynek segítségével megelőzhetőek lennének az telepek sérüléséből, illetve a cellák rövidzárlatából eredő tűzesetek.

A mobil eszközökön túl, már a repülőgépeken is alkalmazzák a lítium-alapú akkumulátorokat, hiszen jelentősen kisebb súlyuk meggyőző érv ha gazdaságos üzemeltetésről van szó. Talán a legnagyobb hátrányuk, hogy egy-egy cella esetleges zárlata esetén az akkumulátor pillanatok alatt felhevül és meg is gyulladhat.

Sajnos egy ilyen eset miatt 2013-ban egy időre az összes Boeing 787-es típusú repülőgépet ki kellett vonni a forgalomból arra az időre, amíg az akkumulátorok új, tűzálló burkolatot és hőmérséklet figyelő szenzorokat kaptak.

Az áttörést a kutatók számára az eddig is ismert anyag a kevlár alkalmazása jelentette, mely többek között golyóálló mellények ellenállóságát adja. A kevlárból nyert nano szövet egy olyan membránt képez a akkumulátor celláin belül amely kordában tartja a rövidzárlatot okozó fémes szálak növekedését. Ezen szálak alakja leginkább parányi páfrányokra emlékeztet, méretük pedig 20-50 nanométer. Míg az újonnan kifejlesztett membrán nyílásai 15-20 nanométeresek és az ionokat szabadon átengedik de a fémes részecskéket már biztonságosan elszigetelik.

Az új membrán egy másik érdekessége, hogy sokkal vékonyabb az eddig alkalmazott megoldásoknál, ezért a cellák méretének a további csökkentése is lehetővé válik.

A megoldást a tesztek során annyira strapabírónak és gazdaságosnak találták, hogy akár egy éven belül is elképzelhetőnek tartják a tömeggyártás elindítását.

Jelenleg egyre több cég érdeklődik a speciális membránnal készült akkumulátorok iránt, több mintát is lejuttattak már az érdeklődők számára tanulmányozás céljából.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elavult technika

Akik a 70-es években születtek, azok biztosan emlékeznek rá, hogy gyermekkorukban, mekkora örömöt jelentett, ha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük