Továbbtanulás kérdés, fizet vagy ingyenes

Szeptembertől vezetnék be a diplomásokat röghöz kötő hallgatói szerződést. A  fizetős egyetem, főiskola (felsőoktatás) rém-képe és örömteli jövőképek.

A pályaválasztás nagy kérdései közül a másodlagos pénzügyi kérdést bizony érdemes előre venni, hogy után tiszta fejjel választhassunk területe(ke)t.

Ma ebéd közben fiatal gimnazisták beszélgetését hallottam a tanulásról és az egyetemi továbbtanulásról. Nagy a bizonytalanság a fejekben, szerencsére alapvetően pozitív kisugárzású, vidám társaság volt, így jó megérzéseik voltak. “-Foglalkozz azzal, amit a legjobban szeretsz!” ,”-Finnországban fizika tanár is szeretnék lenni, mert ott megfizetik :)!“, “- Olyat válassz, ami biztos munkahelyet, állást ad!“, “Ezért leszek mérnök, mert azok után kapkodnak, bejönnek értük az egyetemre, és elviszik őket, akik nem csak bulizni és inni jártak oda.“.

A diploma megszerzése után évente elszámoltatnák a delikvenst arról, hogy Magyarországon végzett-e munkát, avagy külföldön. “Hogyan? – szólt a mai modern székely paraszt bácsi kérdése, aki a magyarságot másképp értelmezi, és még hisz a mindenható atyaúristenben is.

A képzési költség pl. négymillió forintra értékelt, akkor 40 hónapig kell Magyarországon dolgoznia.

Bevezetik a hallgatói szerződést, füstül a jogász gondolkozás, egy mérnöki vagy spirituális megoldásnak én jobban örültem volna. A valóság mást kérne, joggal érezzük.

A tanuló és az intézmény közötti szerződés mellé társulna az új szerződés, a hallgató és az állam viszonyát szabályozná a képzési költségek viselésére vonatkozóan. Ez jó dolog, egyszer már eltöröltetett egy ilyen kezdeményezés.

A hercehurca célja, hogy az állami ösztöndíjjal, illetve részösztöndíjjal tanulók a törvényben szabályozott támogatási idő másfélszeresén belül diplomát szerezzenek. Ha valaki ezen időszakon belül erre mégsem képes, vissza kell fizetnie a képzési díjat.Támogatom, valami jót érzek.

Célja az is, hogy a hallgatók a diploma megszerzése után Magyarországon helyezkedjenek el. Ez a jogviszonyuk ugyanakkor legalább annyi ideig tartson, hogy minden, diákként rájuk költött százezer forint egy hónapnak feleljen meg. Ellenkező esetben vissza kell téríteni a képzés költségének a jegybanki alapkamat három százalékával növelt összegét. Azaz, ha valakinek a képzési költsége négymillió forint volt, akkor kb. 40 hónapig kell Magyarországon dolgoznia.

Amennyiben mégis külföldön dolgozott valaki, az adott évre vonatkozó törlesztőrészlet – átlagosan havi százezer forinttal számolva – 1 millió 200 ezer forint, amelyet vagy egy összegben, vagy részletekben kell visszafizetnie. Németországi orvosi vagy angliai szakápoló fizetésből ez még így is könnyedén megy. Mit sikerülhet ezzel elérni, megoldani?

Elismerik, hogy a javaslatnak vannak úgymond politikai kockázatai, mert a fiatalok szavazatainak elveszítését okozhatja, valamint “nem becsülhető” kockázati tényezőként rögzíti annak lehetőségét, hogy a tanulni akarók inkább ausztriai intézményeket választanak, mivel ott továbbra is ingyenes az oktatás – írja a lap. Én is, én is, én is. Az ausztriai édenkert, Bécs nem véletlenül vonzó, és aki teheti erőt vesz magán és a nyelvtanulás gyönyörei után a gazdag becsületes munkás életet is megtapasztalhatja. Ausztria egyetemei: en.wikipedia.org/wiki/List_of_universities_in_Austria, Bécs, Salzburg, Graz és Linz is kínál lehetőségeket, a mi feladatunk nyelvet tanulni sok évig, szakot választani, és utána felvételi pályázatot benyújtani. Sok meló, de megéri a “kettős” állampolgárság európai gazdagsága és mobilitása miatt.

Néhányan már 8-10-15 éve is felfogták, hogy a legfontosabb az önszorgalom lehet, hiszen az ingyenes és az olcsó könyvtárak és az internet segítségével gyakorlatilag profi mérnökké, technikussá válhatunk. Művészi téren sokan sokkal magától érthetőbbnek gondolják ezt, pedig ott több a bizonytalansági tényező. A tudás hatalom, az egyetlen dolog, amit megtarthatunk, magunkkal vihetünk bárhová.

KORÁBBAN itt: www.origo.hu/itthon/20120104-nepszabadsag-szeptembertol-vezetnek-be-a-hallgatoi-szerzodest.html

Nyolcvan módosítást javasoltak az ELTE hallgatói a felsőoktatási törvényhez
Hallgatói szerződésmintákat készítenek a felsőoktatásban
“Eltemettük a felsőoktatást, de van remény” – interjú Nagy Dáviddal, a HÖOK elnökével…

Szeretnél biztosra menni a pályaválasztásnál? Segítenek jó mentorok ingyen is. Te dönts tudatosan! Egyéni pályaválasztási tanácsadás 2 000 forintól elérhető, 10000 forintnál többet Magyarországon egy ilyen szolgáltatásért nem éri meg fizetni (max. 2 órás beszélgetés).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autonóm ház irányzat vagy divat

Mindenki szeretne saját otthont, lakást vagy házat. A saját ház megtervezésénél, egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.