Tőzsdepszichológia vélemények, tanulságok

Tőzsdepszichológia jelentése, értelme:

– Te Marha! Tőzsdézel, tőzsdéztél vagy a jövőre vetted tervbe?
Miért, a lóverseny jobb?
– Igaz.
– Tudod hogyan lehet pénzzel pénzt keresni?

2009. eleji írás ez, de most újra erősen aktuális, amikor az USA tőzsdék elérték újra a korábbi magaslatokat (2013 márciusa). Az álságosan kreált pénzügyi válság pénzszivattyúi és pumpái remekül működtek, még több tőke került még kevesebb ember kezébe, illetve a zűrzavarban keletkezett pár újgazdag spekuláns, aki spirituális értelemben persze még fejletlen, egy szakralitás mentesített fejetlen vezetésű kis Magyarországon ez még látványosabban igaz.

Divatos lett újra tőzsdézni a nagy 2008 októberi árfolyamesések után. Azóta sokan elvéreztek az újonnan beszállók közül is, jómagam is sok időt töltöttem a pénzem vagy az időm elvesztegetésével.-).

Véget értek véget az óriási növekedések mostanra (2011. február), így aki befektetni szeretne, az keressen biztonságosabb vizeket vagy ne a vétellel próbálkozzon! 🙂

Lásd. pl.: stooq.com/q/?s=es.f&c=3y&t=l&a=lg&b=0 – éveken keresztül nem lehet ilyen ütemben pénzt termelni a semmiből (mindenkinek) póker és rulett asztalokon.

Most furcsa dolgok történnek most 2009 július-augusztusban, ezért mielőtt bárki belevágna a divatból a tőzsdei nyeremények, kereskedés világába, tanuljuk meg az alapokat! “Minek az? Érzem én ezt!” – Inkább maradjon a sorsjegyeknél, aki egyszer nyert, és mégis mindig a vak szerencsében bízik :). Egy biztos, amit nyerünk, azt valaki más elvesztette.

A fórumokat olvasva, a híreket hallgatva és a szakmai cikkeket is átnézve megerősödött bennem a gondolat, hogy bizony kisbefektetőkre, brókerekre és bankárokra se lenne szükség egy egészséges világban. Sok-sok kérdés merül fel fiatalabbakban és idősebbekben is, ideje a témát alaposan kielemezni a gyökerekig. Kezdjünk bele, és kommentekkel segítsük egymás fejlődését!

Érdemes rászánni az időt a tanulásra sok évvel a polcon vagy a padláson porosodó “Gazdálkodj Okosan” használata után,  mivel pénzügyi tanácsadók, közvetítők és bankárok is írnak és mondanak égbekiáltó sületlenségeket.
“A tőzsdének van egy szabálya, melyet mindenki természetesnek és evidensnek tart, ennek ellenére a befektetők 99,9%-a nem tartja be: olcsón kell venni, drágán eladni.”
profittrend.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=515&Itemid=99
Sok nagy kapzsi pl. ezt kihasználva tőkeáttételes short-olással kereste meg 100 évre elegendő tőkéjét, ezzel súlyosbítva a társadalmi különbségeket a modern tudásalapú rabszolgatartó világunkban.

Egyelőre nem kötelező a szakvizsga a tőzsdei befektetésekhez, online kereskedői felületek használatához. Érthető a dolog, pedig olyan mint becsukott szemmel vezetni vagy csukott szemmel pókerezni, az online tőzsde komoly szakmai, technikai és pszichológiai képzést igényel. Egy biztos, hogy a pénzünkre sok hiéna leselkedik, mi pedig be/leéghetünk csúnyán. Eddig Magyarországon még a bankokban sem értettek a témához, most már páran kapizsgálják, volt olyan banki ismerősöm, aki nem tudta, hogy mi a fedezeti határidős ügylet, shortolás stb., sokba is került neki az OTP tartogatása ill. mélyponton eladása :). Lehetne sorolni a hasonló eseteket, de térjünk rá a tananyagra!

– Mi ez a részvénytőzsde?
– A részvény kereskedés egy szakma? Tróger-brókerek
– Miért van az, hogy a kisbefektetők 80%-a készpénzt bukik reálértéken, és még időt és érzelmi energiákat is pazarol erre a nagyjól jól reklámozott legális pénzrabló szolgáltatásra?
– A Deviza spekuláció vajon jobb vagy rosszabb a részvény spekulációnál?
– Mit jelent az egyre népszerűbb daytrade és momentum trade?
– Mikor és mennyit fektessünk be az értékpapírok piacán vagy az árutőzsdén?
– Hazai cégek papírjait kereskedjük vagy a nagyobb forgalú pl. USA papírokat?
– Miért szinte biztos a bukás a tőzsdéken egy kezdőnek (80-90% statisztikailag )?

Az ember érzelmei a pszichológia módszereivel jól elemezhetőek, és bármennyire is éltetik a technikai elemzéseket a guruk, ők is tudják, hogy a következő fogalmak ismerete alapvetően szükséges mielőtt belépünk a kaszinóba (tőzsdei játék):

– Könyv
– Vételi és eladási ajánlatok
– Piaci ár
– Megveszi a könyvet vagy “öntik”
– Nagy eladó vagy vevő
– Likviditás
– Volatilitás
– Forgalom (aktuális, napi átlag)
– Daytrade
– Határidős kereskedés
– Tőkeáttételes kereskedés
– Hangulatok (jó, rossz, semleges, bizonytalan..)
– Záró/Nyitó árfolyam:
– Réssel nyitás
– Kereskedés felfüggesztése
– Scalper – skalpoló
– Trend
– Átlagos árfolyam, mozgóátlagok
– TDT
– Short és Long pozíciók
– Fedezeti ügyletek
– Stop-loss, limitek
– Diverzifikáció
– Portfólió
– Kockázat elemzés
– Stratégia
– Árfolyam korrekció
– Jutalék, nyereség (veszteség), adó
– Osztalék
– Terminál beállítások
– Realtime 5 ársáv
– 50 mélységű könyv
– Lépésköz (pl. 1 Ft, 5 Ft, 10 Ft)
– Profit realizálás
– Fundamentális elemzés
– Hírek (jó, rossz, semleges)
– Felvásárlás
– Bennfentes kereskedés
– Felhúzzák az árat
– Spekulatív
– Pénzmosás

Tanulás, tudásbázis: www.tozsdeiskola.hu/faq_gyik/gyakran-ismetelt-kerdesek/faq_gyik_almenu/tozsde-kifejezesek-faq.html.

Erkölcs: forum.index.hu/Article/showArticle?t=9037615.

A cikk folytatódik természetesen, addig is beszélgessünk a hozzászólásokban! Nagyon sok ingyenes tananyag van, elsősorban angol nyelvű írások és hanganyagok segíthetnek a betanulásban.

Magyar kereskedési, tőzsde linkek és élő fórumok: forum.portfolio.hu/topic.php?t=5224.

Haverok, buli, kanna: www.stocklandyard.hu.

Matematika és pszichológia: www.elemzeskozpont.hu, gyilkos számok. Elemzések: www.chartcenter.hu.

Tőzsdei kép:

Kitartó kereskedés háborús övezetben vagy offline személyesen. Tőzsdepszichológia és tőzsdei kifejezések megtanulása előtt felesleges a darálóba bedobni a húsunk, a szimuláció pedig csak játék, ahogy a póker is az pénz nélkül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visszér kezelés és megelőzés, vénástorna

A vénás torna, gyógytorna elemek. A hátunk és testünk állapotának függvényében egyes gyakorlatok nem ajánlottak, …

1 hozzászólás

  1. Romvári Zoltán

    Jó a cikked!

    Sokan elfelejtik, hogy ha részvényekhez jutnak, onnantól megváltozik az életük és minden jobbá válik, több pénzük lesz, stb stb, de nem veszik figyelembe a kockázatokat. Ha már részvény, akkor érdemes azt befektetési alapon keresztül vásárolni.
    Viszont ha valaki egyedi részvényeket vásárol, pláne a nemzetközi piacon, akkor pozitív konjunktúrában (mint napjainkban) szép eredményt és kiemelkedő osztalékot is lehet szerezni. Erről találtam egy részletesebb cikkel egy szakmai blogon: http://inwestblog.hu/2-feletti-bevetel-amit-bankokban-sosem-fog-hallani/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.