Varrjunk ötletesen!

Nagymamáink idejében még mindenki könnyedén bánt a tűvel, az életben maradás egyik alapfeltétele volt ez, míg napjainkban a fiatalok többségének a cérna befűzése is gondot jelent. Ezen írással segítséget szeretnék nyújtani, hogy otthon is mindent könnyedén el tudjunk majd készíteni.

A varrás kikapcsolódást nyújt, élményt szolgáltat. Aki alkotótevékenységet végez, az saját keze munkájával teremt valami újat, megleli lelki békéjét és másként értékeli a világot is. Ha már mesterei vagyunk a szakmának, adjuk át ismereteinket másoknak is, ezek az emberek nemcsak örökké emlékeznek majd ránk, de hasznos tudás birtokába is kerülnek.

A varrás elengedhetetlen kellékei:

Varrógép és tartozékai:
Varrógépünkön legyen egyenes-, cikcakköltés, és gomblyukvarró program. Nem a jó varrógép varázsol bennünket, mesterré, de hozzájárul, hogy munkánkkal zökkenőmentesen haladjunk, és hogy a kezdők se kedvetlenedjenek el túlságosan. Ismerőseimet megkérdeztem, hogy milyen gépet használnak, és mit ajánlanak. Általában azt a választ kaptam, hogy jobba kedvelik a fém alkatrészes, klasszikus modelleket, de a legfontosabb, hogy gépünk öltései suépek és egyenletesek legyenek. Napjainkban többféle sokfunkciós gép kapható, de az igazán jó varrógép megvásárlása komoly beruházás. Nagyszerű használt gépekre bukkanhatunk azonban szaküzletekben, illetve interneten, újsághirdetésekben is. Ha kezdők vagyunk, kiváló szolgálatot tehet egy jó barát, aki ismeri a varrás minden csínját-bínját. Mielőtt megvennénk a kiválasztott gépet, kérjük ki a véleményét. Azt ajánlom előbb egy olcsó gépet vásároljunk, s ha a varrás megszállotjává válunk, csak akkor ruházzunk be bonyolultabb modellekbe.
Az overlock funkcióval (dupla szálas szegőöltés) ellátott varrógép gyönyörűen eltisztázott széleket eredményez. Remek találmány, de nem létfontosságú, használata azonban megkönnyítheti a munkát.
Az erős, nem gubancolódó, jó minőségű cérna sok idegeskedéstől megkímél bennünket. A cérnának is van szavatossági ideje, így ha rábukkanunk a nagymama 30-as években elrejtett spulnijára, azt tapasztalhatjuk, hogy a szál könnyen szakadozó, gyenge lesz.
Mindig az anyag vastagságához megfelelő tűt használjunk. Ez a szabály vonatkozik a kézi, illetve gépi varrótűkre is. A kisebb, vékonyabb tű a könnyebb , finomabb kelmékhez, míg a nagyobb és erősebb a vastagabb, nehezebb anyagokhoz való. A kötött anyagokhoz, illetve a nyúlós, rugalmas textíliákhoz tompa hegyű varrótű ajánlott, amely nem vágja el a textil szálait varrás közben.
Varrógép beszerzési lehetőség például innen: http://www.varrogepszakuzlet.hu/

Vasaló:
A jó minőségű vasaló nélkülözhetetlen. Válaszunk nagyobb teljesítményű, gőzölő típust. Gyakran a házi készítésűnek látszó, illetve a mesterien kivitelezett munka közötti különbség az egyes lépések levasalásán múlik.Vásároljuk meg anyagi lehetőségünkhöz képest a legjobb modellt, biztosan nem fogjuk megbánni. Vasalódeszkánk legyen masszív és elég nagy ahhoz, hogy rajta alkotásunkat könnyen kivasalhassuk. Egy kis vatelin és kartonanyag segítségével akár vasalóasztalt is készíthetünk, ha van helyünk a tárolására. Ellenkező esetben egy összecsukható darab is megteszi.

Olló:
A legfontosabb eszközünk az ollónk lesz. Ezen ne spóroljunk! Használjunk szabóollót a textilek vágásához. Amikor ollót vásárolunk, fogjuk a kezünkbe, győződjünk meg róla, hogy a súlya és a mérete megfelelő-e. Ne engedjük, hogy rajtunk kívül más is használja. Ha fémet vágunk vele (akár csak egy gombostűt is!) tönkretehetjük az élét. A rendszeres cérna-és papírvágás, illetve nem textilek vágása tompíthatja a szabóollót.
Szükségünk lesz még egy szálvágóra, ezt tartsuk a varrógép közelében, hogy lecsíphessük vele a cérnadarabkákat, valamint egy papírvágó ollóra a szabásminták és egyéb anyagok vágásához. Ezek olcsóbb, gyakrabban cserélhető darabok. Én személy szerint szeretem, ha van egy kézimunkaolló is a kezem ügyében. Ez egy kisméretű, nagyon hegyes olló, ideális a sarkok és ívek bevágásához. Használjunk cikcakkollót a nagyon foszló, rojtolódó anyagokhoz, továbbá szegélyek vágásához.

Szabásminta szerkesztése és átmásolása:
-Óriási segítség lehet egy fa méterrúd, de a szakemberek általában 45 cm-es (vagy hosszabb) műanyag átlátszó vonalzót használnak szabásminta készítéséhez.
-Egy körző is jó szolgálatot tehet körvonalak, ívek megrajzolásánál.
-Bár mindenki más-más eszközzel szeret dolgozni, én az egyenes, műanyag fejű gombostűket kedvelem, mert ezek jobban megkímélik az ujjainkat.
– Szabásminta készítéséhez hagyományos barna csomagolópapírt használok, ez igen strapabíró.
– A rajzoláshoz szabókrétára lesz szükségünk- kékre a világos, fehérre a sötét anyagokhoz. Nagy segítség, ha illanókrétát használunk, ez gőzöléssel vagy vasalással eltüntethető a textilből.
– A méretvételhez szerezzünk be mérőszalagot. Ez arra is jó, hogy elgondolkodtassuk nem éppen nádszálvékony barátainkat. 🙂

Egyéb eszközök:
– Remélhetőleg soha nem lesz szükségünk varratbontóra. (Én az enyémet rendszeresen használom.) Varrásfelbontáshoz és gomblyukkivágáshoz sniccert is használhatunk.
– Ha túl vékony, könnyen rojtosodó anyaggal dolgozunk, érdemes a szabás előtt vékony vetexet (felvasalható közbélést) vasalni a hátoldalára, vagy kézzel be is szeghetjük a szélét.
– A gyűszű használata először biztosan kényelmetlen, de nagyon meggyorsítja a kézimunkázást, és az ujjunkba sem fog lyukakat szúrni a varrótű. Én már gyűszűfüggő lettem, e nélkül nem is tudok kézzel varrni.
– Spagettipánt, illetve egyéb hosszú, keskeny pánt kifordításánál remek szolgálatot tehet egy kifordítótű, ez egy horgas végű, speciális szerszám. Ezt az eszközt kiválóan helyettesítheti egy horgoló-, illetve megfelelő méretű biztosítótű, esetleg egy nagyméretű, vastagabb, tompa végű varrótű.
– A sarkok kifordításához nagyon hasznos a csúcskitoló. Ez a segédeszköz legömbölyített végű, így a kifordításához használt olló hegyével ellentétben nem szúr lyukat az anyagban. Egy kissé tompa hegyű horgolótű ezt is remekül helyettesíti.

Az interneten is kapunk segítséget egyedi ötletek megvalósításhoz:
http://www.varrohaz.hu/

Képek:

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tökéletes festés: a smink művészete

A smink művészete A kilencvenes évek búcsút intettek az egyforma, divat diktálta sminkeknek. Már nem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük