Varrjunk ötletesen- a textilekről

Textilszálak csoportosítása: gyapjú, selyem, pamut, len, kender.
Mesterséges szálak: acetát, viszkóz, akril, fehérje, fém, gumiszál, szervetlen szálak, poliamid, poliészter, polipropilén.

A textilek számomra, akár a jó ételek, az élet egyik legnagyobb öröme.

Egy textilszaküzlet közelében ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy bemenjek és barangoljak a kelmék között. Annál is inkább, mert a választott anyag nagyban befolyásolja varrásunk kimenetelét. Habár minden nap különféle kelméket viselünk, talán eszünkbe sem jut, hogy ezek miből, hogyan készülnek, pedig az anyagok alapszintű ismerete sok csalódástól, bosszankodástól kímélhet meg bennünket a későbbiekben.

A textil lehet fonálban festett (ekkor a fonalat még a szövés, illetve kötés előtt megfestik), illetve festhetik magát az anyagot a szövés, kötés után is (kelmefestés). A kelmefestés módozatai: nyomás, illetve színezés (pl. batikolás vagy helyenként csomóba kötött szövet festése).

A textilszálakról
A szövetek eredetét illetően megkülönböztetünk természetes alapanyagút vagy mesterséges szálakat, ezeket leggyakrabban fonással, sodrással alakítják át fonállá. A szálak eredetének ismerete nagyban elősegíti a textília kiválasztását, az anyag összetételének ismeretében megérthetjük annak kezelését, viselési tulajdonságait.

A szövésről
Most, hogy már megismertük, miből készülnek szöveteink, itt az ideje megtudnunk, hogyan. A szövetet leggyakrabban szövéssel, kötéssel állítják elő. Ha egy anyagról azt mondjuk, pamut, akkor azt határozzuk meg, milyen alapanyagból készült, ha pedig azt mondjuk, twill, a szövési technikájára utalunk. Kelme készülhet különféle textilszálak felhasználásával, pl. a szatén készülhet különféle alapanyagokból- poliészterből, gyapjúból vagy selyemből. Ez elsőre bonyolultnak tűnhet, pedig nem az.

Atlaszkötés
Pl. szatén jellemzője a csillogó, fényes felület.

Sávolykötés
Pl. bársony, puha, vastag, bolyhos felület jellemzi. Ebbe a csoportba tartozik még a pamut alapanyagú frottírszövet és a szintetikus szálból készült poláranyag is.

Sávoly kötés
Pl. twill, jellemzője, hogy a szövés átlós barázdákat eredményez a felszínen.

Mintás kötés
A szövés által aprólékosan kidolgozott mintázat jellemzi.

Kötött, hurkolt anyagok
Egymásba kapcsolódó hurkok jellemzik. Sok fajtája létezik, itt elegendő csupán annyit megemlítenünk, hogy a szövött anyagoktól eltérőek a tulajdonságai. Kissé, avagy hihetetlen mértékben nyújthatóak, és másként foszlanak vágásnál.

Filc
Összepréselt, összedöngölt rostok. Mivel összegubancolódott rostokból készül, így nem foszlik, ezért nyugodtan vághatjuk, a széleit nem kell szegni.

Ragasztott anyagok
Két anyag textilszálainak ragasztóval való rögzítése.

Röviden így lehet összefoglalni a textíliákat, egyéb információ és képek a következő oldalon találhatóak:
http://www.kell-me.hu/

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autónyeremény betétkönyv, játék nyertesek

Autónyeremény betétkönyv a téma, a befektetéseinkre, játékainkra érdemes néha egy pillantást vetni. Az elmúlt évtizedek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük