Versace márka, ruhák és még több

Versace a divatcég

A huszadik század második felének egyik legszínesebb és legtehetségesebb divat- és jelmeztervezőjének tekintett, Gianni Versace 1946. december 2-án Reggio di Calabriában, Olaszországban látta meg a napvilágot. Varrónőként tevékenykedő édesanyja rajta kívül még három gyereknek adott életet, a 12 éves korában elhunyt nővérnek, Tinának, az idősebb Santónak és a kedvelt húgocskának, Donatellának. Gianni a mama nélkülözhetetlen segítségeként igen ifjan kezdte tevékenységét a divat szakmában, és pl. drágaköveket és aranyszálat keresett a hímzésekhez.

Előbb építészetet tanult, majd 25 évesen, Milánóba költözve kötelezte el magát a divat mellett. Első nagyobb sikereit a hetvenes években aratta, a Genny and Callaghan házak fejvadászainak figyelmét modelljei hívták fel rá, akiknek bőr és velúr kiegészítőket tervezett később. Néhány évvel ezután első női kollekciójával is kirukkolt, melyet a Milánói Palazzo della Permanente Múzeumban mutatott be. Sikerén felbuzdulva még ugyanebben az évben megszületett első férfi kollekciója is.

Munkáira Andy Warhol, az ókori római és görög, valamint a modern absztrakt művészet volt nagy hatással. Első butikját, mellyel megalapozta a Versace márka jövőjét, Milánóban nyitotta, 1978-ban. Három évtized leforgása alatt a Versace név össze is forrott az itáliai luxussal. 1982-ben a szerelem is rátalált, a modellként dolgozó Antonio D’Amico, aki később a Versace sportruházat egyik tervezőjeként dolgozott, egész élete során hű társa volt, kapcsolatuk talán sosem szakadt volna meg, ha nem következett volna be a tragédia. Versacét 1997 nyarán hazafelé tartva szokásos reggeli kocogásából lelőtték.

Végrendeletében Gianni egész életre szóló havi 50 millió lírát hagyott Antonióra, és a jogot, hogy bármelyik olaszországi vagy amerikai házában lakjon. A sors fintorának is nevezhetnénk, hogy az úriembernek ma saját divatcége van. A Versace cég igazgatói 1997-ben Santo, Versace bátyja és Jorge Saud lettek, stílusigazgatónak a szőke Donatellát nevezték ki. A Versace divatbirodalom 50%-át az unokahúg, Donatella lánya, Allegra Versace örökölte, így 2004. óta, mióta betöltötte 18. életévét, övé az utolsó szó a céget érintő minden fontos döntésben. A legendás tervező hamvai a Comói-tóban nyugszanak most. A Versace ma is egyike a világ vezető divatházainak. A Versace Group luxus ruhakölteményeket, kiegészítőket, parfümöt, kozmetikumokat, bútorokat, míves porcelánokat, órákat, ékszereket tervez és forgalmaz különböző márkanevek alatt.

Mi az eredeti, és mi nem? Szerintem a legtöbben ezt el tudják dönteni. Pl. ami olcsó az nem Versace (99.9%). Magyar üzletet vagy üzleteket mi nem találtunk. A Peek & Cloppenburg (Arena plaza) és néhány outlet foglalkozik velük. Versace óra és napszemüveg több helyen is van (Mammut vagy Westend).

Kapcsolódó linkek, történet-életrajz, hotel, bútor és órák stb (angol/olasz):

http://www.fragrancex.com/products/_bid_Versace-am-cid_perfume-am-lid_V__brand_history.html
http://www.palazzoversace.com/flash/index.htm
http://www.forzieri.com/usa/deptb.asp?l=usa&c=usa&dept_id=33&brand_id=3&ads=1
http://www.versace.com
http://www.vintagedesignerclothing.com/versace.html

http://www.italiainc.com/

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visszér kezelés és megelőzés, vénástorna

A vénás torna, gyógytorna elemek. A hátunk és testünk állapotának függvényében egyes gyakorlatok nem ajánlottak, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.