Veszélyes lehet egészségünkre a zselatin?

A zselatin egészségügyi hatásai egyre többször vita tárgyát képezik: egyesek szerint a sűrítőanyag akár BSE (szarvasmarháknál előforduló szivacsos agysorvadás) fertőzést hordozhat. A szakértők szerint a fertőződés lehetősége rendkívül csekély, mivel az étkezési zselatint 90%-ban disznóbőrkéből nyerik: ez a változat ugyanis olcsóbb, és puhább, így megfelelőbb választást jelent az élelmiszergyártáshoz.

A szarvasmarhák bőréből, és csontjaiból készült zselatint elsősorban a gyógyszerek gyártásához használják fel. A gyógyszeriparban azonban fokozott odafigyeléssel kezelik az alapanyagokat, így az esetleges kórokozók jelenléte szinte teljesen kizárható. A kiindulási anyagot több napon keresztül sósavban tárolják, mésztejjel és nátronlúggal kezelik, magas hőmérsékleten hevítik. A gyógyászati zselatin előállítását szigorú előírások szabályozzák, amelyeket az Európai Egészségügyi Hatóság hitelesített, többek közt a BSE-rizikó minimalizálásának érdekében. A tudomány jelenlegi állása szerint az előírásoknak megfelelően előállított zselatin mentes a kórokozóktól.

Abszolút biztonságról azonban még nem beszélhetünk: a jelenleg alkalmazott BSE-analízisek csak bizonyos koncentráció felett képesek kimutatni a kórokozót. Azonban, mivel a zselatin számtalan termékben megtalálható, a gyakorlatban nem mindig lehetséges, hogy teljesen kizárjuk étrendünkből. Főzésnél, sütésnél azonban helyettesíthetjük növényi alternatívákkal: például keményítővel, agar-agarral, szentjánoskenyérmag-liszttel, vagy pektinnel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.