Viktorija Azarenka – az új női világelső

2012. január 30-tól a fehérorosz Viktorija Azarenka (teljes belorusz nevén Вікторыя Фёдараўна Азаранка) vezeti a női teniszezők világranglistáját, miután megnyerte az Ausztrál Opent, pályafutása első Grand Slam trófeáját begyűjtve. A 22 éves teniszezőnő (1989-ben született) Szávay Ágnes kortársa és a juniorok között legnagyobb ellenfele volt.

2003-ban vált profivá, 2005-ben pedig már az első ITF-tornáját is megnyerte. A következő évben már a Grand Slam versenyeken is feltűnt a felnőttek között. 2007-2008-ban két-két WTA-tornán is a döntőbe került, győzne azonban még egyiken sem sikerült. 2009-ben már sikerült az áttörés: három tornán is eljutott a döntőig, és ezeket mind meg is nyerte. Az év végén már a hetedik volt a világranglistán, és a világbajnokságon is részt vehetett. A 2010-es évnek új edzővel vágott neki, és két tornát nyert meg ebben az évben. A tavalyi év újabb három tornagyőzelmet hozott. Azarenka az elődöntőig menetelt Wimbledonban, ami az addigi legjobb Grand Slam eredménye volt. Az évzáró világbajnokságon döntőt játszhatott, de kikapott Kvitovától. A 2012-es év álomszerűen indult: nyert Sydney-ben, majd pedig az Ausztrál Openen, első Grand Slam fináléjában vehetett részt. A döntőben egyértelműen jobb volt Sarapovánál, így a tornagyőzelem mellett a világranglista első helyét is ünnepelhette – teljesen megérdemelten.

Viktorija kitűnő párosjátékos is. Hat WTA-tornát nyert meg női párosban. A Grand Slameken háromszor is döntőbe jutott, de nyernie nem sikerült. Vegyes párosban azonban kétszeres Grand Slam győztesnek vallhatja magát: a 2007-es US Openen a szintén fehérorosz Max Mirnyivel, míg a 2008-as Roland Garrosson Bob Bryan-nel diadalmaskodtak.

Azarenka is azon játékosok közé tartozik, akik a labdamenetek közben hangos nyögésekkel „kápráztatják el” a nézőket és ellenfelüket. Esetében 95 decibelt is mértek, míg nyögéseinek átlag időtartama eléri a 1,5 másodpercet. Az új világelső elmondta, hogy gyerekkora óta így játszik, a nyögés segített neki abban, hogy nagyobb erőt, energiát vigyen az ütésekbe. Az ellenfelek számára azonban ez zavaró, lassítja reakcióidejüket, főleg akkor, ha a nyögés eltart egészen addig, amikor már a másik játékos üti meg a labdát.
Nyögő teniszjátékosok – illegális vagy dühítő? www.youtube.com/watch?v=r1RW4Iiqeys.

Viktorija Azarenka hivatalos honlapja: vikaazarenkatennis.com.

Tenoch


“Több mint tehetség felvillanása, ez már a profi és kemény munka eredménye, amit szeretnénk még sokáig nézni (hangosan (vagy anélkül) :).”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Isten nélkül jobb, de vele is jó, mi az

Isten nélkül jobb? Mindenki maga dönti el, hogy miben hisz, általában másoknak hiszünk, talán erről …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.