Viktorija Azarenka – az új női világelső

2012. január 30-tól a fehérorosz Viktorija Azarenka (teljes belorusz nevén Вікторыя Фёдараўна Азаранка) vezeti a női teniszezők világranglistáját, miután megnyerte az Ausztrál Opent, pályafutása első Grand Slam trófeáját begyűjtve. A 22 éves teniszezőnő (1989-ben született) Szávay Ágnes kortársa és a juniorok között legnagyobb ellenfele volt.

2003-ban vált profivá, 2005-ben pedig már az első ITF-tornáját is megnyerte. A következő évben már a Grand Slam versenyeken is feltűnt a felnőttek között. 2007-2008-ban két-két WTA-tornán is a döntőbe került, győzne azonban még egyiken sem sikerült. 2009-ben már sikerült az áttörés: három tornán is eljutott a döntőig, és ezeket mind meg is nyerte. Az év végén már a hetedik volt a világranglistán, és a világbajnokságon is részt vehetett. A 2010-es évnek új edzővel vágott neki, és két tornát nyert meg ebben az évben. A tavalyi év újabb három tornagyőzelmet hozott. Azarenka az elődöntőig menetelt Wimbledonban, ami az addigi legjobb Grand Slam eredménye volt. Az évzáró világbajnokságon döntőt játszhatott, de kikapott Kvitovától. A 2012-es év álomszerűen indult: nyert Sydney-ben, majd pedig az Ausztrál Openen, első Grand Slam fináléjában vehetett részt. A döntőben egyértelműen jobb volt Sarapovánál, így a tornagyőzelem mellett a világranglista első helyét is ünnepelhette – teljesen megérdemelten.

Viktorija kitűnő párosjátékos is. Hat WTA-tornát nyert meg női párosban. A Grand Slameken háromszor is döntőbe jutott, de nyernie nem sikerült. Vegyes párosban azonban kétszeres Grand Slam győztesnek vallhatja magát: a 2007-es US Openen a szintén fehérorosz Max Mirnyivel, míg a 2008-as Roland Garrosson Bob Bryan-nel diadalmaskodtak.

Azarenka is azon játékosok közé tartozik, akik a labdamenetek közben hangos nyögésekkel „kápráztatják el” a nézőket és ellenfelüket. Esetében 95 decibelt is mértek, míg nyögéseinek átlag időtartama eléri a 1,5 másodpercet. Az új világelső elmondta, hogy gyerekkora óta így játszik, a nyögés segített neki abban, hogy nagyobb erőt, energiát vigyen az ütésekbe. Az ellenfelek számára azonban ez zavaró, lassítja reakcióidejüket, főleg akkor, ha a nyögés eltart egészen addig, amikor már a másik játékos üti meg a labdát.
Nyögő teniszjátékosok – illegális vagy dühítő? www.youtube.com/watch?v=r1RW4Iiqeys.

Viktorija Azarenka hivatalos honlapja: vikaazarenkatennis.com.

Tenoch


“Több mint tehetség felvillanása, ez már a profi és kemény munka eredménye, amit szeretnénk még sokáig nézni (hangosan (vagy anélkül) :).”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Balaton Flashmob

Álldogálsz a pályaudvaron és várod, hogy felszállhass a vonatra. Egyszer csak azt látod, hogy valaki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.